ENI projekt – rozhovor

ENI projekt - rozhovor

Prinášame Vám rozhovor s Ivanom Zimom riaditeľom HORAL MTB MARATÓNU vo Svite o zaujímavej skúsenosti v oblasti dobrovoľníctva.

Ivan, pred časom si robil prieskum o dobrovoľníctve na MTB podujatiach, aj mne si kládol otázky o tom ako pracujeme  dobrovoľníkmi v našom klube. O čo ide?

Ide o projekt ENI (Encourage, Involve, Engage). V preklade to znamená Povzbudzujte sa, Zapájajte sa, Angažujte sa. Tento prieskum bol jednou zo súčastí projektu.

Ako vznikol projekt ENI a kto stál za jeho vznikom?

Projekt ENI vznikol vďaka podpore EÚ v rámci podporného programu ERASMUS+. HORAL je už mnoho rokov súčasťou seriálu INTER MOUNTAIN SERIES a naši maďarskí kolegovia z tohto seriálu, konkrétne z maratónu CROSSKOVÁCSI prišli s týmto projektom. Oni sú aj jeho hlavní koordinátori a garanti. Celé to naštartovali a patrí im za to naša veľká vďaka. Menovite pani Enikó Nagy, ktorá stojí za vznikom projektu a je jeho hlavnou koordinátorkou.

Mimochodom účastníkmi projektu sú štyria organizátori MTB maratónov zo štyroch krajín. Menovite: ŠELA MTB maratón (CZ), CROSSKOVÁCSI MTB maratón (HU), SALZKAMMERGUT TROPHY (A) a my čiže HORAL MTB maratón (SK).

Čo bolo hlavným cieľom projektu? Bol tento cieľ naplnený?

Hlavným cieľom projektu je povzbudzovať, zapájať a angažovať viac mladých ľudí k dobrovoľníctvu pri organizovaní outdorových športových podujatí s hlavným zameraním na horskú cyklistiku. Cieľom nie je iba priviesť ich k dobrovoľníctvu, ale ich v tejto činnosti dlhodobo udržať a nadchnúť ich pre tieto dobrovoľnícke aktivity pri organizovaní športových podujatí.

Za náš klub môžem povedať, že sa to podarilo. Získlali sme niekoľkých nových mladých dobrovoľníov a po absolvovaní  exkurzií bolo na účastníkoch vidieť, ako sa viac zapálili “pre vec” a ako chcú aj na Horalovi aplikovať poznatky, s ktorými sa zoznámili na zahraničných pretekoch.

Aké fázy mal projekt?

Prvou fázou bol spomínaný prieskum. Každú účastník projektu mal za úlohu urobiť analýzu dobrovoľníctva vo svojej krajine z dostupných zdrojov. Potom mal urobiť formou štruktúrovaných rozhovorov, s inými organizátormi, prieskum o dobrovoľníctve pri organizovaní outdorových športových akcií v danej krajine.

Tieto analýza a prieskumy sme potom porovnali do sumárnej správy o dobrovoľníctve v dotknutých krajinách. Zistili sme, že rozdiely nie sú veľké. Za zmienku snáď stojí skutočnosť, že miera dobrovoľníctva v Maďarsku je vyššia ako v ostatných zúčastnených krajinách. Prečo tomu tak je, sme zistili po preštudovaní dokumentu o dobrovoľníctve v Maďarsku. Na moje prekvapenie som zistil, že v Maďarsku existuje zákon, na základe ktorého, každý študent musí ročne vykonať aspoň jednu dobrovoľnícku činnosť. Zaujímavé však?

Druhou a najdôležitejšou časťou boli takzvané mobility, v rámci ktorých sme všetci navštívili všetky partnerské maratóny. Účastníkmi boli nielen lídri, ale hlavne mladí dobrovoľníci, ktorí sa aj aktívne zapojili do prác na hosťujúcom maratóne. Napr. na Šele pomáhali zabezpečovať priestor štartu, na CRK pomáhali v bufetoch a na Salzke pomáhali budovať koridor štartu.

Treťou a záverečnou časťou bolo vyhodnotenie projektu a konferencia, na ktorej sa projekt verejne prezentoval. To sme absolvovali nedávno v októbri v maďarskom Nagykovácsi.

Našli ste pri návštevách maratónov v zahraničí niečo inšpirujúce?

Určite! Vždy keď prídeš na športové podujatie, ktoré organizuje niekto iný a máš otvorené oči a uši, tak vždy sa dozvieš niečo nové a inšpirujúce. Napríklad na takej “Salzke” som bol asi 15 x a vždy som objavil niečo inšpiratívne. Druhá vec je, či sa to dá u nás aplikovať alebo nie. Tento rok v rámci projektu ENI som v Maďarsku na CRK maratóne videl geniálne jednoduché vyriešenie koridoru štart – cieľ bez prenajatého mobilného oplotenia.

Čo považuješ z projektu za najdôležitejšie a čo sa podľa Teba dá použiť vo Vašom klube aj v budúcnosti?

Jednoznačne si myslím, že návštevy čiže exkurzie boli najdôležitejšou a najvýznamnejšou časťou projektu. To čo ti dá návšteva a priamy kontakt s kolegom organizátorm a priame videnie vecí a procesov ničím nenahradíš. Nepomôžu ani články, ani videá, ani fotografie. To jednoducho musíš vidieť a zažiť. No a dôležité je aj stretávanie s kolegami cudzincami a komunikácia v cudzom jazyku (aj keď nie som nejaký znalec konkrétneho jazyka). Podľa mňa to človeka veľmi obohacuje.

Preto sme sa rozhodli v tejto praxi pokračovať aj v budúcnosti. Budeme každý rok organizovať minimálne dve exkurzie na zahraničné maratóny, na ktorých sa zúčastnia aj lídri aj mladí dobrovoľníci. Zároveň to bude aj istá forma odmeny pre dobrovoľníkov.

 

Autor: Luboš Dupkala

Translate »